SOLLAMADA OMUZ ÜSTÜ BAKIŞLA KÖR ALAN KONTROLÜ

Motosiklette sollamak en riskli hareketlerden biridir. Bir kazanın içine doğru gazlıyor olabilirsiniz. Çünkü diğer sürücülerin belli davranışları yapması beklentisi içindesiniz. Ama bazende solladığınız sürücülerin davranışları sizin beklentilerinizin doğrultusunda değildir. Değildir ama sizinde o sırada süratiniz hayli artmıştır.

Bu sebeple sollarken riski azaltacak her şeyi düşünün. Burada genellikle unutulan önemli bir unsurda solama esnasında arkanın kontrolüdür. Sollarken tehlikenin sadece önümüzden geleceği yanılgısına hepimiz düşeriz ama arkadan da gelebilir. Siz sollamayı düşündünüz, aynı şekilde bir başkası da düşünmüş olabilir. Büyük ihtimallede diğer bir motosiklet. Genellikle motosikletliler birbirlerini geçmek gibi bir zorunluluk duygusunu içlerinde taşırlar nedense. Tabi arabada olabilir. Artık arabalarda bayağı hızlı ivmeleniyor. Çare aynalarınız. Aynalarınızı unutmayın, aynalardan ve gerekirse omuzüstü bakışla arkanızı sürekli kontrol altında tutun. Sürekli kontrolle kör alanlarınızda kalan araç varsa onlarıda belirli zamanlarda görüş alanınıza girmiş olabilecekleri için görebilir, fark edebilirsiniz. Sürücülük kuralı: Hiçbir zaman diğer bir aracın kör alanlarında statik sürüş yapmayınız. Yani o alanlarda kalmayıp derhal çıkınız. Aynalar size arkanızda ne olduğunu söyler. Yanınızda ne olduğunu genellikle söyleyemez.

Omuz üstü kontrol burada devreye girer. Omuz üstü kontrolün gerekmediği durumlar vardır. Bu sizin geleceği ön görmenizle ilgili bir durumdur. Gelecek nasıl görünür. Fal bakarak değil tabi ama iyi gözlem ve analizle. Çevreizdeki dinamik gelişmelerin farkında iseniz, bu manevra anına kadar trafik, sürücülerin davranışları, hızları vs gibi verileri sürekli takip ettiyseniz bu manevranızı etkileyecektir. Bu durumda omuz üstü bakışa da gerek kalmayabilir. Ama durum karışık bir haldeyse omuz üstü kontrol bir zorunluluktur ve genelliklede omuz üstü kontrole ihtiyaç duyulur çünkü sürücülerin beklemedik davranış değişiklikleri her an ortaya çıkabilir. Motosiklet sürücüsü olarak sizin bir koruyucu kaportanız yoktur bu sebeple yaralanma riskiniz hayli yüksektir ve siz konu kendi yaşamanız olan bir esnada bu sorumluluğu başkasının ellerine teslim kesinlikle etmemelisinizdir.

Kör alanlar omuz üstü bakışla net olarak görülebilir. Ayrıca aynalardan doğru yakınlık ve hız tahmini yapmak zordur. Melela siz 90 km/saat hızla seyir yaparken saniyede 27 metre yol alırsınız. Aynalarınızı her 5 saniyede bir kontrol ediyorsunuz diyelim. Bu 5 saniyede bir kontrol aslında pratikte pek mümkün olmayan çok ütopik bir durumdaur ama burada ki 5 saniye sizin 135 metre yol almanız demektir. Şaka değil. 10 saniyede bir kontrol sizin 270 metre yol almanız demektir. 270 metre 5 adet kedi gözünden 20 metre daha fazladır. Şimdi şöyle bir duruma bakalım arkanızdan 200 km/saat hızla gelen bir motosiklet yada araç var. Siz eğer aynaları her 5 saniyede bir kontrol ediyorsanız bu araç sizin ilk kontrolünüzde takribi 500 metre arkanızdayken, son kontrolünüzde yanınıza gelmiş olur. Yani bu aracı fark etme şansınız aslında çok azdır çünkü 500 metre arkanızdaki bir aracı hele trafikte görme şansı yok gibidir. Bir futbol sahasının uzunluğu 100 metre civarındadır. Yani bu araç 250 metre bile arkanızda olsa yine yoğun trafik varsa onu hattınızda göremezsiniz. 100 metrede görebilir msiniz? Yoğun trafikte sizin hattınızda bir araç, hayır bence onu da göremezsiniz. Unutmayın bir araç 90km/saat hızla saniyede 27metre yol alır. 200 km/saat hızda bu mesafe 50 metreyi geçer. Ürkütücü değil mi? Arkadan gelen tehlike yani…

Solamadan önce kör alanlarınızı omuz üstü bakışla kontrol ederken oluşan bir risk vardır. Önünüzdeki aracın aniden yavaşlaması. Omuz üstü bakış sizin önünüzle irtibatınızı kısa da olsa bir süre koparacaktır işte o anda önünüzdeki sürücünün aklına birden frene basmak ya da ayağını gazdan çekmek gelebilir. Bu sebeple omuz üstü kontrol yapacağınız zaman önünüzdeki araçla mesafenizi artırınız. Bilhassa yüksek hızla seyir yapılan otobanlarda bu çok önemlidir.

Omuz üstü kontrollerinizi kısa tutun. Saniyeyi geçmesin eğer geçiyorsa bu çok fazla geriye bakıyorsunuz demektir.

Solamaya yeterince geriden başlamanın avantajı ani ve fazla gaz açamak zorunda kalınmamasıdır ve dönüşlerde solama genellikle dönemecin sonuna doğru gerçekleşecek ve aşırı sürat olmadan geçiş olacaktır. Sollamak için aşırı sürate ihtiyaç duyulmaması da güvenlik açısından çok önemlidir. Çok fazla geride kalmak da iyi değildir. Bu daha fazla hızlanmayı gerektirir. Ne çok yakın nede çok uzak.

Yine çok geride kalmak sizin görünmenizi engelleyebir öte yandan çok yakın olmakla da ışıklarınızla veya varlığınızla diğer araç sürücüsünün dikkatini dağıtabilir, onları rahatsız edebilirsiniz. Çok yakın takibin bir diğer mahzuru da dönüşlerde genellikle araçların yavaşlamasıdır. Size göre fazla yavaşlayan bir kamyon yada otomobil sizin de aşırı yavaşlayarak devirden düşmenizi ve dönüşte gerekli olan torku kaybetmenize sebep olabilir. Neticede de aşırı yavaşlık üst viteste sollarken sizi zorlayacaktır.

Sonuç olarak diyebiliriz ki sollamanın her türlüsü yüksek risk içerir. Bu sebeble zevk için değil zaruri ise solama yapılmalı ve trafik kurallarına uyulmalıdır.

Not: Türkiyedeki motosiklet hız limitleri uygunsuzdur ve motorcuların yaşamını tehlikeye atmaktadır.

E-posta adresiniz gösterilmeyecek. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

*



Yorum linkleri nofollow'dan arınmış olabilirler.

 

Sponsorlarımız

Motorcuyuz.com Reklam Alanı 125x125 Motorcuyuz.com Reklam Alanı 125x125 Vargonen Cloud Sunucu

Sosyal Ağlar